Üst Banner
Araştırma: Depresyon yaşla birlikte hafıza kaybına neden olabilir

Yeni araştırmalar, yaşlı insanlarda depresyon ve hafıza kayıplarının birbiriyle yakından ilişkili olabileceğini öne sürüyor. İngiltere'deki University College London'dan kıdemli çalışma yazarı Dr. Dorina Cadar, "Çalışmamız, depresyon ile zayıf hafıza arasındaki ilişkinin her iki yönde de azaldığını, depresif semptomların hafıza kaybından önce geldiğini ve hafıza zayıflamasının sonraki depresif semptomlarla bağlantılı olduğunu gösteriyor" dedi.

Yeni bulgular, insanların her iki yılda bir anketlerle takip edildiği, İngiliz Boylamsal Yaşlanma Çalışması'ndan elde edilen verilerin analizinden geliyor. Bu örneklemde, yaş ortalaması 64 olan yaklaşık 8.300 yetişkinden 16 yıllık veri toplandı. Bellek ve depresyonun yakından iç içe geçmiş olduğu bulgusunun aksine araştırma, depresyon ile beyin sağlığı ilişkisinin bir başka göstergesi olan sözel akıcılık arasında güçlü bir ilişki bulamadı.

UCL'de demans alanında araştırma görevlisi olan Cadar, depresyonla mücadelenin zamanla hafızayı etkilemesinin şaşırtıcı olmadığını söyledi. Yaptığı açıklamada, "Depresyon, hafıza oluşumu ve geri çağırma için kritik olan hipokampus gibi beyin yapılarında değişikliklere neden olabilir. Kronik stres ve depresyonla ilişkili yüksek düzeydeki (stres hormonu) kortizol, bu bölgelerdeki nöronlara zarar verebilir." dedi.

BEYİNDEKİ HORMONAL DENGEYİ BOZUYOR

Araştırmacılar ayrıca depresyonun beyindeki serotonin ve dopamin dengesini bozduğuna ve beynin hayati bağlantıları onarma ve yeniden düzenleme yeteneğini bozduğuna inanıyor.

Bellek sorunları aynı zamanda depresyondaki derin düşüncelere dalma (tekrar tekrar belirli şeyleri düşünmek veya olumsuz duygular üzerinde durmak) eğilimiyle de bağlantılı olabilir. Cadar'ın grubu, diğer taraftan, hafıza kayıplarıyla uğraşarak geçirilen bir hayatın güvensizliği, hayal kırıklığını ve depresif dönemleri tetikleyebilecek diğer duyguları tetikleyebileceğini ele aldı. Hafıza sorunları aynı zamanda kişinin daha fazla sosyal izolasyona da yol açabiliyor.

UCL'den mezun olan ve şu anda doktora öğrencisi olan çalışmanın başyazarı Jiamin Yin, "Bu bulgular, depresif semptomları artan yaşlı yetişkinlerde hafıza değişikliklerini izlemenin, hafıza kaybını erken tespit etmek ve depresif işlevin daha da kötüleşmesini önlemek için öneminin altını çiziyor" dedi. Yin, depresif belirtiler ortaya çıktığında ve ortaya çıktığında, insanların "depresyon ve hafıza bozukluğu geliştirmesini" önlemek için bunları tedavi etmenin kritik olduğunu söyledi. Bulgular JAMA Network Open dergisinde yayınlandı.

 

BLUE MEZZE

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!