Üst Banner
Araştırma: Evlilik, kemoterapiden daha fazla işe yarıyor

Yayınlanan bir araştırma, evliliğin kanser hastalarına faydalarına ilişkin bulguları nedeniyle yakın zamanda sosyal medyanın ilgi odağı haline geldi. Araştırmacılar, evli hastaların metastatik kansere yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu, uygun tedavi görme olasılıklarının daha yüksek olduğunu ve evli olmayan hastalara göre kanserden ölme olasılığının %33'e kadar daha az olduğunu tespit etti.

Araştırmada erkeklerin aldığı yararın kadınlara göre daha fazla olduğu ortaya çıktı. Şaşırtıcı bir şekilde prostat, meme, kolorektal, yemek borusu ve baş veya boyun kanserleri için evlilikle hayatta kalmak kemoterapiden %20 daha faydalıydı. Daily Mail'e göre araştırma, 2004 ile 2008 arasındaki dönemde en ölümcül 10 kanserden biri olan 734.889 hastayı içeriyordu: Akciğer, kolorektal, meme, pankreas, prostat, karaciğer, Hodgkin dışı lenfoma, baş/boyun, yumurtalık ve yemek borusu.

Klinik Onkoloji Dergisi'nde yayınlanan bulgular arasında; evli olmayan katılımcıların yaş ortalamasının 66, evli olanların yaşının ise 63 olduğu, evli hastaların gelirinin ve eğitiminin daha yüksek olduğu, evli hastaların ameliyatla tedavi edilme olasılığının %53, radyasyona maruz kalma olasılığının ise %56 daha fazla olduğu tespit edildi. Evli hastaların kanserden ölme olasılığı %12 ile %33 arasında daha düşüktü. Baş ve boyun kanseri olanlar %33 ile en fazla faydayı gördü.

Araştırmacılar, "Dul olanlar da dahil olmak üzere evli olmayan hastaların, metastatik kansere yakalanma, kanserin yetersiz tedavisi ve kanserden kaynaklanan ölüm riskinin evli hastalara göre önemli ölçüde daha yüksek olduğunu bulduk" diye yazdı. Bu sonucun, depresyonu, kaygıyı ve stresi azaltan bir eşe sahip olmanın getirdiği duygusal destekten kaynaklanabileceğini belirttiler. Stres, kanserin büyümesini teşvik edebilecek iltihaplanmaya neden oluyor.

BİRBİRLERİNİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYABİLİYORLAR

Ekip ayrıca evli çiftlerin fiziksel ihtiyaçlarını da daha iyi karşılayabileceklerini belirtti. Doktorların, kanserli evli olmayan hastaların, herhangi bir zihinsel sağlık sorunu belirtisi açısından da taranması gerektiğini öne sürdüler. Kanser Tıbbı dergisinde geçen yıl yayınlanan başka bir inceleme de, evlenmemiş olmanın genel ve kansere özgü hayatta kalma oranının önemli ölçüde daha kötü olmasıyla ilişkili olduğunu ve en savunmasız grubun boşanmış veya ayrılmış erkekler olduğunu ortaya çıkardı. Onkolog Dr. Daniel Landau, kanserin izole edici bir deneyim olduğunu ve kişinin yan etkilerini izlemeye, randevulara götürmeye ve destek sunmaya yardımcı olacak bir partnere sahip olmanın sonuçları iyileştirebileceğini belirtti.

 

BLUE MEZZE

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!