Üst Banner
Batı'ya karşı ittifak: Putin, Çin yolcusu

Rusya lideri Putin, jeopolitik yakınlaşmayı sürdürmek üzere Çin'i ziyaret edecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Ukrayna'daki savaş nedeniyle Batı'nın yaptırım baskısı altında olduğu bir dönemde, "stratejik koordinasyon ortaklığı" olarak tanımladıkları jeopolitik yakınlaşmayı sürdürmek üzere Çin'e ziyarette bulunacak. Rus lider yeniden devlet başkanı seçilmesinden sonra ilk yurt dışı ziyaretini, 16-17 Mayıs tarihlerinde Çin'e yapacak. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de geçen yıl devlet başkanlığında yeni döneme başlamasının ardından ilk yurt dışı ziyareti için Rusya'yı tercih etmişti.

Putin'in ziyareti, uluslararası ve bölgesel gerilimlerin arttığı bir dönemde, iki ülke arasında "kapsamlı stratejik ortaklık koordinasyonu" olarak tanımlanan jeopolitik yakınlaşmayı güçlendirmeyi amaçlıyor ancak Batı'nın Ukrayna Savaşı nedeniyle uyguladığı ekonomik ve mali yaptırımların Çin şirketlerine kadar uzanması, ekonomik işbirliğinin hangi yollarla sürdürüleceği konusunda soru işaretleri oluşturuyor. Putin, en son 7 ay önce, Ekim 2023'te Pekin'de düzenlenen 3. Kuşak ve Yol Forumu'na katılmak üzere Çin'i ziyaret etmişti. Bu, Rus liderin, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ardından Çin'e yaptığı ilk ziyaret olmuştu.

'ÇOK KUTUPLU DÜNYA DÜZENİ'

Rusya Devlet Başkanı, ziyareti öncesinde Çin ajansı Xinhua'ya verdiği yazılı mülakatta, Rusya ve Çin'in ekonomik işbirliğini ve dış politika koordinasyonunu geliştirmesinin, iki ülkenin kalkınması ve refahının yanı sıra "adil ve çok kutuplu bir dünyanın" inşasına katkı sağlayacağını vurguladı. Rusya ve Çin'in uluslararası alanda kilit sorunlarda aynı veya benzer yaklaşımlara sahip olduğunu vurgulayan Putin, "Rusya ve Çin, Batı'nın yalanlara ve iki yüzlülüğe, kimin yaptığı belli olmayan mitik kurallara dayalı bir düzeni empoze etme girişimine karşı çıkıyor." ifadesini kullandı.

Öte yandan, son bir yılda ABD ve Avrupa'nın, Ukrayna Savaşı nedeniyle yaptırım uyguladığı şirketlere Çinli şirketleri de eklemesi, Rusya ile Çin arasındaki ekonomik işbirliğini olumsuz etkileyebilir. ABD, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ikinci yıl dönümü öncesinde, 23 Şubat'ta, Rusya'ya Ukrayna Savaşı'nda askeri destek sağlayabilecek ürünlerin ticaretini yaptıkları gerekçesiyle 9 Çinli şirketi yaptırım listesine alırken 8 Çinli şirkete ihracat kısıtlamaları getirdi. Avrupa Birliği de 24 Şubat'ta Rusya'ya yönelik 13'üncü yaptırım paketine ilk kez Çinli şirketleri dahil etti.

 

BLUE MEZZE

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!