Sağlık durumu tartışma yaratan "ABD'nin en yaşlı Başkanı" Biden, Trump'la katıldığı programda konuşmakta zorlanmış ve bazı anlamsız cümleler kurmuştu. 81 yaşındaki Biden'ın yeniden başkan olmaya uygun olmadığı görüşü ülkede hızla güçlenirken ABD basınına göre Demokrat Parti'de de büyük bir panik yaşanıyor. ABD kamuoyu, Biden'ın yerine farklı başkan adaylarının ortaya çıkabileceği yeni senaryoları tartışırken 6 isim dikkat çekiyor.

İKNA EDİLMESİ ZOR

Biden'ın yerine yeni aday gösterilebilmesi için, Başkan'ın yarışı bırakmaya ikna edilmesi gerekiyor. Ancak Biden dünkü seçim mitinginde "Genç değilim ama ne yapmam gerektiğini biliyorum" diyerek yarışı bırakmayacağını ilan etmişti. Bu durumda Biden'ın adaylıktan vazgeçmeye zorlanması da gündeme gelebilir. 

Joe Biden ABD eyaletlerinde yapılan ön seçimleri kazandı ama henüz Demokrat Parti tarafından resmen başkan aday olarak gösterilmedi. Başkan adayının Chicago'da ağustos ayında yapılacak Demokrat Parti Kongresi'nde ilan edilmesi bekleniyor.

Biden'ın adaylıktan çekilmesi halinde Demokratlar kongrede yeni bir aday belirleyebilir ancak böyle bir durum, çok uzun yıllardır ABD siyasetinde hiç yaşanmadı.

Kamala Harris

Joe Biden seçim yarışından ayrılırsa yerine gelecek en olası isim Başkan Yardımcısı Kamala Harris. Anketlerde pek de popüler olmayan Harris, başkan yardımcılığı görevini ihmal etmekle de eleştiriliyor. 

59 yaşındaki Harris'in Trump karşısında çok da güçlü bir aday olamayacağı yorumları ağırlıkta.

Gavin Newsom

56 yaşındaki California Valisi Newsom, Demokrat Parti'nin yükselen isimlerinden. Biden'ın konuşmakta zorlandığı canlı yayın sonrası "yeni aday" iddialarını reddeden Newsom, geçen yıl Florida Valisi Ron DeSantis'le televizyonda karşı karşıya geldiği tartışmada dikkatleri üzerine çekmişti.

J. B. Pritzker

59 yaşındaki Illinois Valisi Pritzker, kürtaj yanlısı ve bireysel silahlanma karşıtı tutumuyla ABD'de ilerici kesimin desteklediği bir isim. 

Gretchen Whitmer

2020'de Biden'ın olası başkan yardımcıları arasında da adı geçen 52 yaşındaki Michigan Valisi Whitmer, ön seçimler sırasında partide önemli destek görmüştü. 

Sherrod Brown

Demokrat Parti'de Biden'ın yerine geçebilecek olası en yaşlı aday, yine de Trump'tan 7 yaş genç olan 71 yaşındaki Ohio Senatörü Sherrod Brown. Sıkı bir işçi hakları savunucusu olan Brown, 2020'de Biden'e karşı muhtemel başkan adayları arasında da yer alıyordu.

Dean Phillips

Ön seçimlerde aday olan ancak hiçbirini kazanamayan 55 yaşındaki iş insanı Dean Phillips, Demokrat Parti'de sınırlı bir desteğe sahip ama sevilen bir isim.