Üst Banner
Bilimsel araştırma: Yüksek yoğunluklu egzersiz kilo aldırabilir

Fareler üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, tek bir yüksek yoğunluklu egzersiz seansı vücudun ana stres hormonunu bozarak spor sonrasında daha az aktiviteye, daha düşük vücut sıcaklığına ve kilo alımına yol açabiliyor. Japonya'daki Tsukuba Üniversitesi'ndeki araştırmacılar yaptıkları çalışmada yüksek yoğunluklu egzersizle ilgili olarak dikkat çekici bulgular elde etti. Bilim insanları araştırma için, kemirgenleri üç gruba ayırdı: kuvvetli egzersiz, orta düzeyde egzersiz ve dinlenme. Egzersiz gruplarına 30 dakikalık koşu bandı seansı uygulandı.

Yalnızca yüksek yoğunluklu egzersiz grubu, yiyecek tüketiminde herhangi bir değişiklik gözlenmemesine rağmen, çekirdek vücut ısısında ve ardından gelen fiziksel aktivitede düşüş gösterdi; bu da ertesi gün kilo alımına neden oldu. En çok egzersiz yapan fareler, egzersiz yapmadıkları günlere kıyasla egzersiz yaptıktan sonraki 24 saat içinde yaklaşık %30 daha az aktifti; araştırmacılar, koşu bandında çok fazla enerji yaktıklarını telafi ettiklerini öne sürdüler.

Çalışma yazarı Takashi Matsui, New Scientist'e, "Yorucu bir egzersizden sonra hareket edemeyecek kadar yorgun hisseden pek çok kişinin deneyimleri, çalışmamızın bulgularının insanlarda da tekrarlanabilir olduğuna güven veriyor." dedi.

Araştırmacılar ayrıca güne yetersiz kortikosteron seviyeleriyle başlamanın da altını çizdi. Kortizol insanlarda birincil stres hormonu iken laboratuvar fareleri gibi birçok hayvanda kortikosterondur. Kortizol seviyeleri sabahın erken saatlerinde zirveye ulaşır ve gün boyunca düşer, yatmadan önce en düşük seviyeye ulaşır. Araştırmacılar, uyanmadan önceki düşük kortikosteron düzeylerinin daha az fiziksel aktiviteyle ilişkili olduğunu ekledi. Bulgular geçen hafta Spor ve Egzersizde Tıp ve Bilim dergisinde yayınlandı.

 

BLUE MEZZE

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!