Üst Banner
Elon Musk ve Jeff Bezos'un uzay kavgası yeniden alevlendi

Dünyanın önde gelen iki milyarderi uzay çalışmalarında birbirleriyle yarışmaya devam ederken zaman zaman tansiyon yükseliyor. Jeff Bezos ve Elon Musk yine karşı karşıya geldi. Tesla, SpaceX, Twitter gibi şirketlerin başında olan Elon Musk ve Amazon ile Blue Origin girişimleriyle öne çıkan Jeff Bezos yine karşı karşıya... İki milyarder uzay çalışmalarıyla ilgili son derece hırslı ve bu durum zaman zaman tartışmalarına neden oluyor.

Son olarak Jeff Bezos'un roket şirketi Blue Origin, Federal Havacılık İdaresi'ne (FAA) geçtiğimiz günlerde sunduğu bir dosyada, SpaceX'in roket fırlatmalarının yakındaki tesisler üzerindeki çevresel etkilerine ilişkin endişelerini dile getirdi. Şirket ayrıca Starship-Super Heavy mega roketinin fırlatma, iniş ve diğer operasyonlarına bir üst sınır getirilmesini tavsiye etti, böylece etkisi yerel çevre, yerel operasyon personeli ve yerel topluluk üzerinde minimuma düşecekti.


ŞİRKETİN ADIYLA ALAY ETTİ

Musk Blue Origin'in sunduğu bu dosya karşısında X'te şunları yazdı: "SpaceX'in ilerleyişini kanun yoluyla engellemeye çalışmaları (üçüncü kez) hoş değil." Musk bir sonraki gönderisinde de "Sue Origin" diye yazarak, Bezos'un şirketinin adına gönderme yaptı. Uzay alanında faaliyet gösteren Bezos ve Musk ilk defa karşı karşıya gelmiyor.

2013 yılında Blue Origin, NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki fırlatma rampalarından birini SpaceX'e kiralamayı seçmesinin ardından Hükümet Sorumluluk Ofisi'ne (GAO) şikayette bulundu, ancak GAO şikayetlerini reddetti Daha sonra 2014 yılında Blue Origin'e, roketin bir tekneye indirilmesini içeren yeniden kullanılabilir bir roket konsepti için patent verildi. ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi, SpaceX'in patenti alınan teknolojinin 2009'da alınmış olduğunu belirtip protesto etmesinden bir yıl sonra patenti iptal etti.

Musk, Bezos'a cevp verse de SpaceX'in roket fırlatmalarının neden olduğu çevresel kaygıları işaret eden sadece Blue Origin değil. 2021'de Brownsville, Teksas sakinleri yakındaki SpaceX fırlatma rampasındaki roket patlamalarının çevre kirliliğinin kaynağı olduğunu söylemişti. Brownsville sakini Bekah Hinojosa, "SpaceX patlamaları, nesli tükenmekte olan ocelot, aplomado şahini ve çok sayıda göçmen kuşa ev sahipliği yapan ekosistemlerimizi kirletiyor" demişti.

 

BLUE MEZZE

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!