Üst Banner
Enflasyon beklentilerin altında

Çalışma Bakanlığı, mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon mayıs ayında aylık bazda değişim göstermedi. Yıllık enflasyon ise yüzde 3,3 olarak açıklandı. Yıllık enflasyonun yüzde 3,4 olarak açıklanması bekleniyordu. Aylık enflasyonun ise yüzde 0,1 artması öngörülüyordu Enflasyon nisan ayında yüzde 3,4 ile beklentilerin hafif altında kalmıştı. Tüketici enflasyonu nisanda aylık yüzde 0,3 olmuştu.

Ülkede değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE, mayıs ayında aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 3,4 artış gösterdi.- Beklentiler aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,5 artış göstermesi yönündeydi. Çekirdek enflasyon aylık bazda Ekim 2023, yıllık bazda Nisan 2021'den bu yana en düşük seviyesini kaydetti.

PİYASALARDAN POZİTİF TEPKİ

Enflasyon verisinin ardından ABD'de vadeli işlemler pozitif seyretti. Altın ve Bitcoin'de de sert yükseliş kaydedildi. Ons altın yüzde 1'e yakın yükselişle 2 bin 339 dolara çıktı. Verinin açıklandığı dakikalarda 67 bin 900 dolar civarında seyreden Bitcoin, 69 bin 600 dolara kadar yükseldi. Dow Jones endeksi vadeli kontratları yüzde 0,6, S&P 500 endeksi vadeli kontratları yüzde 0,75 yükseldi. Nasdaq 100 endeksi vadeli kontratları ise yüzde 0,98 yükseldi.

FED FAİZ KARARINI AÇIKLAYACAK

Enflasyon verisinin Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizi kararını nasıl etkileyeceği merak ediliyor. Fed, faiz kararını saat 21.00'de açıklayacak. Fed'in faizi sabit tutacağına kesin gözüyle bakılırken, Başkan Jerome Powell'ın ekonomik gidişata ilişkin açıklamaları yakından izlenecek. Yatırımcılar, bu yıl için tahminlerde hala üç faiz indirimi olup olmadığına odaklanacak. Uzmanlar, Fed'in yıl sonuna kadar en fazla iki faiz indirimine gideceğini öngörüyor. Eylül ayının faiz indirimi için erken olabileceği de tartışılmaya başlandı.

 

BLUE MEZZE

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!