Üst Banner
İlginç araştırma: Filler birbirine ismiyle sesleniyor

Bilim insanları filler arasında insana benzer bir davranış daha gözlemlediler: Fillerin birbirlerine isimleriyle seslendikleri ortaya çıktı. Colorado Eyalet Üniversitesi'nden (CSU) araştırmacılar, Kenya'daki fillerden farklı uğultu ve perdeler yakalayan 470 benzersiz ses kaydetti. Ekip, yapay zekayı kullanarak, fillerin iletişim kurdukları diğer file bağlı olarak çağrılarının belirli bir melodi içerdiğini buldu. Ekip, bu seslerin farklı isimlere karşılık geldiği yönündeki teorilerini test etmek için onları sürülere karşı çaldı ve adı verilen fil, bir ses çıkararak veya sesin geldiği yere yaklaşarak karşılık verdi.

Bulgular, fillerin soyut düşünme yeteneğine sahip olabileceğini ve bu durumun onları daha önce düşünülenden çok daha karmaşık memeliler haline getirdiğini gösteriyor. Araştırmanın başyazarı CSU'dan Dr. Michael Pardo, "Yunuslar ve papağanlar, muhataplarının imza çağrısını taklit ederek birbirlerine 'isim' ile sesleniyorlar. Buna karşılık, verilerimiz fillerin birbirlerine hitap etmek için alıcının çağrılarını taklit etmeye güvenmediklerini gösteriyor; bu da insan isimlerinin işleyişine daha çok benziyor." dedi.

Önceki araştırmalar, hayvanların şefkatli olması, yas tutması, alet kullanması ve yavrularını yıllarca büyütmesi nedeniyle fillerin insanlara benzer olduğu çeşitli yönler olduğunu ortaya çıkarmıştı. Son keşif ise, fillerin birbirlerini isimleriyle çağırdığı bilinen üçüncü canlı olduğunu ortaya koyuyor.

101 FİL İLE ÇALIŞILDI

Araştırmacılar, Samburu Ulusal Koruma Alanı ve Amboseli Ulusal Parkı'ndaki 14 aylık araştırmaları sırasında 101 ayrı fili kaydetti. Fillerin birbirlerine yaptığı çağrıları dinlerken, dikkatlerini çekmek için isimleri kullandıklarını doğrulamak amacıyla makine öğrenimi teknolojisini kullandılar. Teknoloji, hangi filin çağrıldığını belirlemek için iletişim ve akustik yapıdaki ince farklılıkları tespit etti. Çağrıları, arayanın kimliği, yaşı, cinsiyeti, duygusal durumu ve davranışsal bağlamı da dahil olmak üzere birçok bilgi aktarıyordu.

Ekip, hayvanların birbirlerini tanımladığından şüpheleniyordu, ancak şüphelerini doğrulamak için kayıtları oynattılar ve fillerin kendilerine yönelik çağrıya "enerjik" bir şekilde yanıt verdiğini doğruladılar. CSU'nun Walter Scott Jr. Mühendislik Fakültesi'nden araştırma bilimcisi Kurt Fristrup, "Fillerin yalnızca çağırdıkları bireyin sesini taklit etmediğini bulmamız en ilgi çekicisiydi" dedi.

 

BLUE MEZZE

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!