THY 225 uçak satın almak için Boeing'le anlaştı
Türk Hava Yolları, Boeing'den 225 adet uçak alıyor. Siparişin 150 adeti, 737-8/10 Max, 75 adeti ise B787-9 ve B787-10 Dreamliner modeli.Uçakların 2029 yılından itibaren 2034 yılına kadar teslimi planlanıyor. Motor üreticisi CFM International ile müzakerelerin başarılı bir şekilde sonuçlanması hâlinde 737-8/10MAX uçak siparişleri de verilecektir.
KAP'A AÇIKLANDI
Türk Hava Yolları'nın, 26 Eylül 2025 tarihinde Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamaya göre, 2029-2034 yılları arasında teslim edilmek üzere Boeing firmasından 50'si kesin, 25'i opsiyon olmak üzere toplam 75 adet B787-9 ve B787-10 Dreamliner siparişi verdi.
Açıklamada, söz konusu uçakların kanat üstü motor, yedek motor ve motor bakım hizmeti için Rolls-Royce ve GE Aerospace firmalarıyla müzakerelerin devam ettiği belirtildi. THY ayrıca 100'ü kesin, 50'si opsiyon olmak üzere toplam 150 adet 737-8/10 MAX tipi uçak için de Boeing ile görüşmeleri tamamladı. Motor üreticisi CFM International ile yürütülen müzakerelerin başarılıyla sonuçlanması halinde siparişin verileceği açıklandı.
THY, ilgili siparişlerin devreye girmesiyle birlikte 2035 yılına kadar filosunun tamamen yeni nesil uçaklardan oluşmasını planlıyor. Bu dönüşümle birlikte şirketin operasyonel verimliliğinin artması ve yıllık ortalama büyüme oranının yüzde 6 seviyesinde gerçekleşmesi hedefleniyor.
THY'DEN AÇIKLAMA
Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, alım anlaşmasının şirketin vizyonu açısından önemli olduğunu açıkladı. Bolat, “Yeni nesil Boeing uçaklarının filomuza katılması, 800 uçaklık filoya ulaşmayı hedefleyen 2033 vizyonumuzun hiç şüphesiz önemli bileşenlerinden biri olacak." dedi.
Boeing Ticari Uçaklar Başkanı ve CEO’su Stephanie Pope ise anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamada; “Türk Hava Yolları’nın gelecekteki büyümesini desteklemek üzere bir kez daha 787 Dreamliner ve 737 MAX’i seçmesinden gurur duyuyoruz. Türkiye ve Türk havacılık sektörünün 80 yıllık gururlu bir ortağı olarak, Türk Hava Yolları’nın operasyonlarını genişletmesine, yolcularına benzersiz deneyimler sunmasına yönelik desteğimizi sürdürmekten mutluyuz.” dedi.
GÖRÜŞMELER 2 YILDIR SÜRÜYORDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Trump ile yaptığı görüşmede, THY'nin ihtiyaçları için Boeing alımı da gündeme gelmesi bekleniyordu. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, ziyaretten çok önce, Boeing'den 300 uçak alımı için sözleşme şartları ve teslimat takvimi üzerinde görüşmelerin sürdüğünü açıklamıştı.
THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, 8 Haziran 2025 tarihinde, Hindistan’da yapılan IATA toplantısındaki açıklamasında, siparişin hayata geçebilmesi için Boeing’in fiyat, teslimat ve motor bakım maliyetleri konularında iyileştirme yapmasını beklediklerini söylemişti. Türkiye'nin Boeing'den uçak alımı konusu yaklaşık 2 yıldır gündemde.
Türk Hava Yolları, 2023 yılında, 2030 yılına kadar filosuna 600 yeni uçak almayı planladığını duyurmuştu. Bu uçakların 300’ünün Airbus’tan alınacağı belirtilirken, Boeing’den ise 300 uçak satın alınacağı ve bunların 787 Dreamliner ve daha küçük 737 MAX modellerinden oluştuğu ifade edilmişti. Bloomberg News'de yer alan yakın tarihli bir haberde ise, Boeing'in 250 uçak alımı için Türkiye'den haber beklediği aktarılmıştı.
BOEİNG MAX AİLESİNİN MODELLERİ
737 MAX serisi, gövde uzunluğu ve oturma kapasitesine göre 4 ana modelden oluşuyor: MAX 7, MAX 8, MAX 9 ve MAX 10. 737 MAX 8 maksimum 210 kişilik oturma kapasitesine sahip. MAX 8, 3 4 bin 28 mil menzile ve yaklaşık 39 metre uzunluğa sahip. Bu modelin yaklaşık 3 bin adetinin hizmette olduğu tahmin ediliyor. 737 MAX 9 ise, maksimum 220 yolcu kapasiteli. Bu uçağın menzili 3 bin 798 mil, uzunluğu ise yaklaşık 42 metre. 737 MAX 10 ise 230 kişilik maksimum oturma kapasitesiyle en büyük MAX uçağı.
Boeing 737 programının geliştirilmesine1993 yılında başlandı. 1997 yılında ilk uçuşunu yaptı. 737-800, ilk geliştirilen model oldu. Boeing, filolarını yenilemek ve eski tip model uçakları hizmet dışı bırakmak isteyen hava yollarına, yakıt tasarrufunu öne çıkar dar gövdeli model sundu.
THY'DE 200 ADET BOEİNG VAR
Türk Hava Yolları filosunda, hâlihazırda, 787-9, 777, 737 MAX, Yeni Nesil 737 ve 777 Kargo uçakları dâhil olmak üzere 200’den fazla Boeing uçağı yer almakta. Bu anlaşmayla yakın gelecekte filosuna 787 ailesinin en büyüğü 787-10’u da ilâve edecek olan THY, Boeing Dreamliner’ın yüzde 25 yakıt verimliliğiyle operasyonel maliyetleri azaltmayı amaçlıyor. THY alınacak uçaklarla, özellikle ABD, Afrika, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu uçuşlarındaki yoğun talebi karşılamayı amaçlıyor. Şirketin verdiği bilgiye göre alımların katkısı şölle olacak:
"Boeing 787 Dreamliner filosunun büyütülmesi, Türk Hava Yolları’nın uzun menzilli kabiliyetlerini daha da güçlendirecekken, Boeing 737 MAX uçakları ise kısa ve orta menzilli hatlarda verimlilik ve esnekliği artıracak." "Bu uçaklar aynı zamanda gelişmiş kargo kapasitesi ve operasyonel yetkinliği ile İstanbul’un hem yolcu hem de kargo taşımacılığında stratejik bir merkez olma konumunu daha da pekiştirecek."
Benzer Haberler
Erdoğan: İsrail, zulmüyle yalnızlaşıyor
Genç milyarderden tek cümlelik tavsiye: Tüm zamanınızı buna harcayın!
UEFA harekete geçiyor: İsrail için men kararına oylama!
Bahçeli'den NATO çıkışı: Taleplerimiz görülmüyorsa her iki yöne bakma zamanı gelmiştir
Gürsel Tekin CHP'den ihraç edildi
Gazze'de Tony Blair iddiası
Sanatçı Güllü balkondan düşerek yaşamını yitirdi
Dışişleri Bakanlığı onayladı: Almanya'ya havadan havaya füze satışı