Üst Banner
Uzmanlar uyarıyor: Seyahat öncesi içki içmeyin

Tatile başlamadan önce havaalanında içki içenler dikkat… Uzmanlar uçuştan hemen önce alkol almanın tehlikelerine karşı uyarıyor. Yapılan araştırmalar, alkolün oksijeni azalttığını ve yolcuların kalp atış hızını artırdığını gösteriyor. Buna göre, kabin basıncı, alkol ve uyku kişi için ölümcül bir karışım olabiliyor. Bilim insanları bu kombinasyonun seyahat edenlerin kanındaki oksijen miktarını azalttığını ve genç ve sağlıklı kişilerde bile kalp atış hızını artırdığını buldu.

İçki miktarı ne kadar fazla olursa, özellikle yaşlı ve tıbbi sorunları olan yaşlılarda bu etkilerin de o kadar büyük olabileceği konusunda uyardılar. Araştırmacılar, özellikle uzun mesafeli uçuşlarda uçakta alkole erişimi sınırlamayı düşünmenin zamanının gelebileceğini öne sürdü. Köln'deki Alman Havacılık ve Uzay Merkezi'nden Dr. Eva-Maria Elmenhorst, "Daha önceden tıbbi sorunları olan yolcular için durum farklı olabilir."

"Oksijen doygunluğu başlangıçta düşük olabilir ve daha sonra daha da düşük seviyelere düşebilir. Bu nedenle tıbbi durumlar kötüleşebilir ve uçuş sırasında tıbbi acil durumlara yol açabilir. Kalp veya akciğer rahatsızlığı olan kişilere uçaklarda içki içmekten kaçınmalarını tavsiye ederim." dedi.

GENÇ VE SAĞLIKLI BİREYLERİ DE ETKİLİYOR

Araştırma için yaşları 18 ile 40 arasında değişen 48 katılımcıyla çalışıldı. Yarısı normal hava basıncına sahip bir laboratuvarda, diğerleri ise seyir yüksekliğindeki bir uçağın kabin basıncını taklit eden bir irtifa odasında uyudu. Dört saat uyuyan grupların yarısı hiç alkol içmedi, diğerleri ise iki kutu bira veya iki bardak şarap içti. Normal koşullarda, alkolsüz uyuyanların kan oksijen seviyeleri sağlıklı bir şekilde yüzde 96 civarında ve uykuda kalp atış hızı dakikada 64 atım civarındaydı.

Ancak içki içen ve yüksek irtifada bulunanların kanındaki oksijen seviyeleri ortalama yüzde 85'e düştü ve kalp atış hızları uyku sırasında genellikle yaklaşık 88 atıma yükseldi. Yüksek rakım odasında alkol içmeyenlerin ortalama kan oksijen seviyesi yüzde 88 ve uykuda kalp atış hızı 73 atım çıktı. Almanya'nın Köln kentindeki Havacılık ve Uzay Tıbbı Enstitüsü'nden bir ekibin Thorax dergisinde yayımladığı bir rapora göre, katılımcılar yatarak uyudular, bu nedenle bulgular ekonomi uçuşu yapanlar için farklı olabilir.

Yapılan açıklamada, "Bu sonuçlar, genç ve sağlıklı bireylerde bile, alkol alımı ile hipobarik koşullar (kabin basıncı) altında uyku kombinasyonunun kalp sistemi üzerinde önemli bir yük oluşturduğunu ve kalp rahatsızlığı veya akciğer rahatsızlıkları olan hastalarda semptomların alevlenmesine yol açabileceğini gösteriyor." "Bu etkiler yaşlı insanlarda daha büyük sonuçlar oluşturabilir. Kardiyovasküler semptomlar, uçak içi tıbbi acil durumların yüzde 7'sinde görülüyor" denildi.

 

BLUE MEZZE

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!