Üst Banner
Zona aşısının felç ve kalp krizi riskini azalttığı ortaya çıktı

Aşılanmış kişilerde felç veya kalp krizi gibi ciddi kardiyovasküler rahatsızlık riski yüzde 26 düşüktü. Yeni bir araştırma, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmanın beklenmedik bir yolunu ortaya koydu: zona aşısı yaptırmak. Güney Kore'de 50 yaş üstü 1,2 milyondan fazla kişiyi kapsayan araştırmaya göre, zona aşısı olanların genel olarak kardiyovasküler hastalık geçirme riski, yüzde 23 daha az. Bu koruma sekiz yıl kadar sürüyor, riskteki en büyük azalma aşılamadan iki ila üç yıl sonra görülüyor. Etkinin erkeklerde, 60 yaş altı kişilerde ve sigara, alkol tüketimi ile hareketsizlik gibi sağlıksız davranışlarda bulunanlarda daha belirgin olduğu görüldü.

Zona aşısı, ağrılı cilt döküntüleri ve kabarcıklarla seyreden viral hastalığa karşı korunma amacıyla 50 yaş üstü yetişkinlere yaygın biçimde öneriliyor. Zona, suçiçeğine neden olan varicella-zoster virüsünden kaynaklanan bir rahatsızlık. İnsanlar suçiçeğinden kurtulduktan sonra, genellikle bu virüs sinir hücrelerinde yıllarca veya on yıllarca uykuda kalıyor. Sonra aniden yeniden aktif hale gelebiliyor.

Güney Kore'deki Kyung Hee Üniversitesi'nden pediyatri araştırmacısı Dong Keon Yon, "Zona, ağrılı bir kızarıklığa neden olur ve özellikle yaşlı yetişkinlerde ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ciddi komplikasyonlara yol açabilir," diyor. "Araştırmalar, aşı olmadan insanların yaklaşık yüzde 30'unun bir noktada zona geçirebileceğini gösteriyor." ScienceAlert'e göre en yaygın komplikasyon, aylarca veya yıllarca sürebilen uzun vadeli sinir ağrısı. Ayrıca göz yakınındaki zona da görme kaybına yol açabiliyor ve bazı kişilerde kalıcı nörolojik sorunlar gelişiyor.

Son araştırmalar zona hastalığının felç ve kalp krizi riskini de artırdığını öne sürüyor. Yon, "Döküntüye ek olarak zona hastalığının kalp sorunları riskinin daha yüksek olmasıyla da bağlantılı olduğu ortaya çıktı, bu yüzden aşı olmanın bu riski azaltıp azaltamayacağını öğrenmek istedik," ifadelerini kullandı. Araştırma sonucunda zona aşısı olan kişilerde genel olarak kardiyovasküler bir olay geçirme riski yüzde 23 daha düşüktü.

Koroner kalp hastalığı riski yüzde 22, kalp yetmezliği riski yüzde 26 ve felç veya kalp krizi gibi büyük kardiyovasküler rahatsızlık riski de yüzde 26 azdı. Yon, "Zona aşısı, halihazırda bilinen bir risk faktörü olmayan kişilerde bile kalp hastalığı riskini düşürmeye yardımcı olabilir," dedi. Araştırma makalesi hakemli bilimsel dergi European Heart Journal'da yayınlandı. Kalp veya kan damarlarını ilgilendiren kardiyovasküler hastalıklar, insanlığın açık ara önde gelen ölüm nedeni. Her yıl dünya çapında yaklaşık 18 milyon kişi, çoğunlukla kalp krizi veya felç nedeniyle hayatını kaybediyor.

 

BLUE MEZZE

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!